Læs artiklen

Sukkersmart: At kende til sandheden om hvad sukker gør ved kroppen

Sukkersmart: At kende til sandheden om hvad sukker gør ved kroppen

Den dårlige nyhed er, at selv små udsving i blodsukkeret kan fastholde overvægt og kroniske sygdomme. Den gode nyhed er, at det er let at få blodsukkeret på ret køl. Ph.d. og farmaceut og en af landets dygtigste diabetesbiologer, Anette Sams, deler i SANDHEDEN OM SUKKER ud af sin ekspertviden om biologi og sukker.

Kulhydrater er ikke skadelige. Punktum.

Sukker er ikke farligt. Punktum. 

Alligevel er jeg på en vigtig mission: Jeg drømmer om at ændre dit syn på sukker, revolutionere dit forhold til din krop og gøre din sundhed både simpel og intuitiv. Jeg vil gerne flytte dit fokus på sukker fra noget, du spiser, til noget, du med logiske redskaber skal balancere i dit blod.

Hvorfor?

Fordi jeg nægter at acceptere, at udviklingen inden for kroniske sygdomme, overvægt og mistrivsel i Danmark kun går én vej: opad. Jeg nægter at være en del af kejserens nye klæder, hvor ingen tør pege på fejlen: at vores ubalancerede sukkerforbrug og høje niveauer af sukker i blodet får vores krop til at degenerere biologisk. Jeg vil have alle til at se på sukker med nuancerede biologiske øjne, for ved at forstå kroppens samspil med sukkeret kan vi øge vores  sundhedsfærdigheder og få mere energi i en hverdag, hvor vi trives bedre.

Og jeg ved, hvad jeg taler om.

Efter mine farmaceutstudier og en ph.d. på Københavns Universitet arbejdede jeg i mange år som forsker i Novo Nordisk. Helt ned i detaljen har jeg studeret sukkers biologi – forskning, der blandt andet har handlet om stabilisering af blodsukker, reducering af risiko for skader, når blodsukkeret er for højt, og stimulering af kroppen, så den kan reparere skaderne efter det høje blodsukker.

Hos Novo Nordisk havde jeg det som blommen i æg. Jeg havde min drømmestilling, hvor jeg kunne kombinere forskning med ledelse og strategiudvikling, og sammen med verdens mest inspirerende kolleger var jeg med til at skabe helt fantastiske behandlingsmuligheder gennem teknologisk og medicinsk innovation. Så hånden på hjertet, jeg kunne sagtens have fortsat en meningsfuld karriere der.

Men to vigtige hændelser kom til at ændre mine karriereplaner fra fokus på sygdomsprocesser og udvikling af ny medicin til fokus på sundhedsprocesser og biologisk logik. 

Et nærtstående familiemedlem med diabetes 2 oplevede, at sygdommen svækkede ham så meget, at han ikke længere havde kræfter til at nyde arbejdet i sin have og turene i båden på vandet. 

Han mistede sin livskvalitet. 

For at hjælpe skød jeg fra hoften og gav ham en række videnskabelige råd, der gennem kosten kunne stabilisere både blodsukker og levevis. »Jeg prøver,« sagde
han, og vi aftalte, at vi skulle tale sammen efter en uges tid.

Da ugen næsten var omme, ringede han og spurgte, om han måtte tage en uge mere. Han syntes nemlig, at han havde fået det lidt bedre. Efter tre måneder havde han tabt sig 8 kilo, fået en flot glød i ansigtet, var sluppet af med de værste smerter i led og muskler og havde i samarbejde med lægen taget det meste medicin ud af doseringsæsken på køkkenbordet. 

Og han havde sat båden i vandet.

Min reaktion?

Jeg tabte underkæben af forbløffelse, for i min vildeste fantasi troede jeg ikke, at den biologisk korrekte levevis kunne have så drastiske virkninger på en 70-årig mand, der ikke dyrkede sport, men ellers levede et sundt og grønt liv. For mine råd til ham var jo bare viden, som jeg havde på rygraden.

Hans oplevelser og bedre livskvalitet fik mig til at se potentialet i kombinationen af biologisk logik og god mad.

Men som videnskabskvinde lod jeg mig ikke dupere af enkeltstående mirakler, så jeg ordinerede min egen medicin til mig selv, og i et dybt uvidenskabeligt forsøg kastede jeg mig over de uforarbejdede fødevarer og tre solide hovedmåltider om dagen. Igen blev jeg overrasket, for selv om jeg ikke er diabetiker, fik jeg det også bedre. Jeg fandt mit blodsukkerstabile gear! Det blev en personlig øjenåbner, som jeg drømmer om, at alle får mulighed for at opleve. Det samme var genlæsningen af den videnskabelige litteratur: Alle de positive effekter var lige efter lærebogen, når den læses med fokus på sundhed i stedet for medicin.

Nogen tid senere slog min mand hovedet på sømmet. I de år jeg har været aktiv i medicinalbranchen, har jeg set, hvordan mængden af forskning inden for diabetes og overvægt er eksploderet. I 2025 forventes det, at 10 procent af verdens befolkning har diabetes, så der er både penge, prestige og fremtid i forskning i medicin og teknologi til symptombehandling. 

Som forsker rejste jeg verden rundt for at besøge de årlige diabeteskonferencer, og inden mine rejser slugte jeg konklusionerne på den nyeste forskning, som den var præsenteret i konferencebogen.

Mens jeg en lørdag morgen – igen – forventningsfuldt ventede på min taxa til lufthavnen, var min mand faldet over endnu en konferencebog, der lå på køkkenbordet sammen med mit pas og min flybillet. Han bladrede henkastet i bogen og sagde roligt:

»Konference nummer 49. En ikke helt ubetydelig mængde forskning – at dømme ud fra bogens tykkelse. Samtidig bliver der flere diabetikere i verden hver eneste dag. Hvordan synes I selv, det går? Hvornår løser I problemet?«

I første omgang trak jeg overbærende på smilebåndet. Altså, som respekteret forsker og director i medicinalindustrien var jeg jo en del af diabetes-eliten, og jeg vidste naturligvis bedre end en ingeniør. Men under hele konferencen rumsterede min mands indvendinger konstant i mit baghoved, og langsomt, men sikkert indså jeg, at jeg ikke var med til at løse problemet. I bedste fald var jeg med til at gøre det ’så godt som muligt’ at være diabetiker i fremtiden. Så med mit drømmejob og det trygge fællesskab i en succesfuld medicinalvirksomhed var jeg måske med til at fastholde sygeliggørelsen af en fysiologisk tilstand, der kræver kronisk medicinering – men som i rigtig mange tilfælde både kan forebygges og helbredes gennem indsigt og hårdt arbejde med kroppen.

Jeg stod ved en korsvej. I den ene retning lå alt det kendte, trygheden og vigtigheden af at udvikle bedre og bedre medicin.

I den anden retning lå det ukendte. Først et skridt, så et til ... med mine nye øjne på diabetesforskningen og effekten af en levevis med omtanke og fokus på blodsukkeret forlod jeg verdens bedste job for at starte en ny epoke i mit og andres liv. 

Nu har jeg kun ét fokus: Hvordan udnytter vi bedst alle de sundhedsmuligheder, der er i at forstå sukkers biologi? For paradokset er, at flere danskere hvert år får konstateret sukkersyge – på trods af at vi ud fra et naturvidenskabeligt perspektiv ved alt, hvad vi har brug for at vide for at knække kurven. Så hvordan kan vi omsætte denne viden til resultater og bedre liv i respekt for den enkeltes handlefrihed?

Find bogen her

Tilføj til ønskeliste

Sandheden om sukker

Anette Sams

SÅDAN BRUGER DU BOGEN

I Sandheden om sukker kan du læse alt om det stabile blodsukker – fakta, myter, muligheder, konkrete anbefalinger og direkte effekter. Bogen bygger på både lærebogsmateriale og den nyeste forskning, så den giver dig en solid viden om, hvordan sukker påvirker din krop i forskellige situationer, og du kan springe livsstilssygdommene over, kurere dem eller dæmpe symptomerne.

Sandheden om sukker består af 4 dele.

1. del af bogen afliver de skadelige dogmer og myter om sukker og erstatter dem med konkret viden. Du får et nyt perspektiv på din sundhed og samvittighed, og du kommer til at se anderledes på dine valg og beslutninger i forhold til normer og andres forventninger.

I 2. del lærer du alt om sukker, sukker i fødevarer og sukkers samspil med din krop. Du vil forstå, hvorfor et stabilt blodsukker er din bedste mulighed for at få mere energi og velvære, dit bedste værn mod for eksempel diabetes 2 og din bedste ven i kampen for et stabilt vægttab. Du bliver også præsenteret for din BIOLOGIK, der er din GPS i sukkerjunglen på vejen mod et stabilt blodsukker.

Bogens 3. del har titlen ’Sukker i virkeligheden’. Her gør vi din BIOLOGIK anvendelig i dagligdagen gennem blandt andet sundhedsanalyser af almindelige fødevarer. Du vil samtidig lære om alle dørene, som det stabile blodsukker åbner for dig – uanset om du er sportsudøver, aktiv, inaktiv, syg eller rask.

4. og sidste del af bogen består af to guider til dit liv med sukker. Første guide viser dig, fordelt på seks trin over syv dage, den bedste vej til et sundt og stabilt blodsukker uden sult og ernæringsmæssige afsavn. Herefter kommer endnu en guide, som hjælper dig med at vælge en sukkerstrategi, der passer perfekt til dig.

Hvordan du læser Sandheden om sukker, er helt op til dig selv.

Læser du bogen fra ende til anden, vil du kende alle de muligheder, som livet med omtanke for blodsukkeret giver dig – det er ligegyldigt, om du træner målrettet mod De Olympiske Lege eller er kronisk syg. Med bogens fulde vægt bag dig har du et fundament, som gør dig i stand til at kontrollere
fremtidige situationer, hvor omtanke for dit blodsukker kan have afgørende betydning for din sundhed.

Er du utålmodig efter at komme i gang med en blodsukkerstabil periode, kan du bladre direkte om til kapitel 11, hvor du finder guiden til det stabile blodsukker. Du skal blot være opmærksom på, at du får mest udbytte af guiden, hvis du baserer de syv dage på den viden, du får ved at læse hele
bogen.

Gennem hele bogen har jeg indsat refleksionsbokse, der kan hjælpe dig med at adskille din reelle viden om sukker fra dine holdninger, følelser og handlinger. Med den viden kan du undgå alt det sukker, du alligevel ikke nyder, og du kan undgå, at sukker får lov til at vedligeholde sygdom i din krop.

Jeg ønsker dig rigtig god fornøjelse med bogen.

Find bogen her

Tilføj til ønskeliste

Sandheden om sukker

Anette Sams

Anette Sams (født 1971) er farmaceut og ph.d fra Københavns Universitet.

Hun har arbejdet på Rigshospitalet og i en årrække på Novo Nordisk, senest som Director for Diabetic Complications Biology.

Sams udgav i februar 2017 verdens første dybdegående videnskabelige reviewartikel om sukkers samspil med immunsystemet.

Redaktionen anbefaler: