Læs artiklen

Barfoed og »Benedicte« belønnes med stor pris

Barfoed og »Benedicte« belønnes med stor pris

I anerkendelse af Niels Barfoeds lange virke for dansk litteratur tildeles han årets Rungstedlundpris på 50.000 kroner. Barfoed er forfatter til senest biografien Benedicte.

Den roste biografi Benedicte fortæller historien om det litterære miljø i 1950’ernes Danmark med udgangspunkt i kvinden Benedicte og hendes skæbne.

Gennem denne fortælling udfolder forfatteren Niels Barfoed sin indsigt og sit kendskab til denne tid, og beskriver hermed også det litterære liv omkring ikonet Karen Blixen. Niels Barfoed mødte som ung mand alle de store forfattere af den tid, færdedes i det litterære miljø, tog møderne til sig og kunne mange år senere udgive denne vigtige bog om en kvindeskæbne.

Således fik Benedicte en stemme som et vigtigt tidsvidne.

Nu tildeles Niels Barfoed Rungstedlundprisen 2017 »som en anerkendelse af det lange virke for dansk litteratur,« oplyser Rungstedlundfonden. Prisen overrækkes på Rungstedlund, Karens Blixens hjem, der i dag er museum. Dronning Margrethe, som er protektor for Karen Blixen Museet, er til stede ved prisuddelingen.

Rungstedlundprisen, der er på 50.000 kroner, uddeles årligt og gives til en person, der har udmærket sig inden for et felt, som interesserede Karen Blixen. Prisen er skænket af Hørsholm Kommune og blev uddelt første gang i 1991.

Listen over tidligere modtagere tæller navne som Louisiana-stifteren Knud W. Jensen, skuespilleren Meryl streep, forfatteren Suzanne Brøgger, skuespilleren Bodil Kjer, forlægger Johannes Riis og historiker Tom Buk-Swienty.

Niels Barfoed har gennem sin karriere beskæftiget sig indgående med dansk og udenlandsk litteratur. Som forfatter, kritiker og lyriker har Niels Barfoed markeret sig som en stemme i samtiden, lige siden han blev mag.art. i litteraturhistorie i 1965. I 1978 blev Barfoed dr.phil. på en afhandling om Don Juan i dansk guldalder.  

Han debuterede som forfatter i 1957 med digtsamlingen Den tøvende dag. Siden har han udfoldet sig i et alsidigt forfatterskab, der både spænder over digte og noveller, personlige og politiske essays og historiske biografier bl.a. Knud Rasmussen-bogen Manden bag helten, der udkom i 2011 og Du siger noget, der udkom i 2015.

Gennem sit forfatterskab har Niels Barfoed bl.a. modtaget Ebbe Munchs hæderspris. Biografien Benedicte blev i 2013 desuden anerkendt med Georg Brandes-prisen.

Niels Barfoed har arbejdet som dagbladsjournalist på Aalborg Stiftstidende, Information, Politiken og som kulturskribent på Weekendavisen. Han er derudover specialist i tysk og østeuropæisk kultur.

Find Niels Barfoeds bøger her

Vis mere
Tilføj til ønskeliste

Hotel Donau

Tilføj til ønskeliste

Manden bag helten

Tilføj til ønskeliste

Benedicte

Tilføj til ønskeliste

Du siger noget

Tilføj til ønskeliste

Samarbejde/Modstand

Tilføj til ønskeliste

Farvel så længe!

Tilføj til ønskeliste

Tomis-A

Tilføj til ønskeliste

En kriger

Tilføj til ønskeliste

Med Villy i midten

Tilføj til ønskeliste

I unåde

Tilføj til ønskeliste

E som Encyklopædi

Flere historiske bøger:

Vis mere

Redaktionen anbefaler:

Tilbage
next article