Læs artiklen

En halv million tyrkere har nydt Orhan Pamuks nye roman - nu findes den på dansk

En halv million tyrkere har nydt Orhan Pamuks nye roman - nu findes den på dansk

Orhan Pamuk skildrer Istanbul og det moderne Tyrkiet set fra gadeplan i sin store roman, Dette fremmede i mig.

Hovedpersonen i Orhan Pamuks nye roman ville ikke have stemt på Donald Trump.

»Mevlut ville ikke stemme på en mand, som var kendt for at holde skønhedskonkurrencer og gramse på kvinderne«, siger Orhan Pamuk i et interview med Politiken i forbindelse med den danske udgivelse af Dette fremmede i mig, der finder sted på dagen for det amerikanske præsidentvalg.

Mevlut Karatas hedder hovedpersonen i den tyrkiske nobelpristagers nye roman. Mevlut er født 1957, hvilket gør ham en håndfuld år yngre end forfatteren selv. Romanen følger med Mevlut fra det tidspunkt, han sammen med sin far i slutningen af 1960’erne ankommer til Istanbul fra landsbyen i Beysehir-distriktet i Konya.

Han ankommer til en livsbane som storby-gadesælger af yoghurt og boza, en mild alkoholdrik. Han lever på bunden af samfundet og bliver undervejs også narret af en fætter til at gifte sig med den forkerte kvinde, hvilket gør ham lidt tavs et par år, men håbet og det fortrøstningsfulde kan ingen tage fra Mevlut. 

»Mevlut flytter fra land til by for at få et bedre liv. Som dem, der flyttede fra Sicilien til Milano, eller dem, der flytter fra landdistrikter i Kina til Shanghai. Han er på den måde en del af en global tendens, en urbanisering, så selv om han er gadesælger, er han også en moderne mand«, siger Orhan Pamuk til Politiken.

ORHAN PAMUKS krønike er også på mange måder en roman om Istanbul set fra bunden i perioden fra slutningen af 1960’erne og frem til 2012. Bagest i bogen finder man en tidslinje, der både dækker Mevluts bryllup og senere præsident Erdogans udnævnelse til borgmester i Istanbul i 1994 samt en række andre begivenheder, der er knyttet til Istanbul.

»Da jeg blev født, var Istanbul en by med 1 million mennesker. I dag bor der 16-17 millioner, og jeg føler mig ekstremt heldig over at have været vidne til den ufattelige forandring«, siger Orhan Pamuk til Politiken.

Han konstaterer i øvrigt, at der »er sket mere i byen de sidste 15 år end de foregående 50«. Blandt andet er typer som Mevlut i dag stort set forsvundet fra gadebilledet. 

DETTE FREMMEDE I MIG er forfatterens største succes i hjemlandet til dato. Omkring en halv million tyrkere har læst den store roman på 600 sider.  Orhan Pamuk er ikke blind for, at succesen kan have noget med at gøre, at han denne gang skriver om »en almindelig mand, som man kan spejle sig i«.

Som Pamuk fortæller mere om i et interview med netmagasinet Atlas, tager langt fra alle i Tyrkiet dog lige godt imod nyt fra hans hånd. Trykket mod ham personligt var dog langt større for 10-15 år siden, siger han:

»I 2000 havde jeg tre livvagter. Nu har jeg kun en«.

Orhan Pamuks bøger

Vis mere
Tilføj til ønskeliste

Tavshedens hus

Tilføj til ønskeliste

Uskyldens Museum

Tilføj til ønskeliste

Hr. Cevdet og hans sønner

Tilføj til ønskeliste

Dette fremmede i mig

Tilføj til ønskeliste

Andre farver

Tilføj til ønskeliste

Istanbul

Tilføj til ønskeliste

Sne

Tilføj til ønskeliste

Det hvide slot

Tilføj til ønskeliste

Det nye liv

Tilføj til ønskeliste

Mit navn er Rød

Tilføj til ønskeliste

Den sorte bog