Læs artiklen

»Hvis min familie var gået, da jeg sagde, de skulle lade mig være, var jeg død i dag«

»Hvis min familie var gået, da jeg sagde, de skulle lade mig være, var jeg død i dag«

Mette Jensen Hayles skriver i sin roman Nogle dage elsker hun mig mest om en privilegeret mand, der ender i et livsfarligt alkoholmisbrug. Hun har selv været der, erkender hun åbent.

Nogle dage elsker hun mig mest af forfatter Mette Jensen Hayles er en misbrugshistorie, en sygdomshistorie og en kærlighedshistorie om en mand, der har alt, og som ødelægger alt. Eller ihærdigt prøver på det ved at indtage massive mængder af øl, vin, vodka, rom, portvin, champagne m.m. 

Tematisk er Mette Jensen Hayles’ 2. roman altså beslægtet med debuten i 2014, Jizz, hvori en familiefar også blev alkoholiker. Men hvor Jizz sluttede inden en indlæggelse, fortsætter Nogle dage elsker hun mig mest ind på hospitalsgangen til de voldsomme og livstruende følger af akut leversvigt.

»Historien var ikke færdig med Jizz. Og måske skriver jeg også en 3’er, der handler om efterspillet, som er sindssygt hårdt, og hvor man er traumatiseret samtidig med, at man skal forsøge at få et liv«, fortæller Mette Jensen Hayles, som ikke lægger skjul på, at hun selv har været alkoholmisbruger, og at hendes to romaner er skrevet på dele af hendes egne erfaringer.

F.eks. er journalerne i Nogle dage elsker hun mig mest hendes egne og er kun lettere bearbejdet, hvad gælder køn og familieoplysninger.  

»Journalerne er på en måde rygraden i romanen og stærk dokumentation på, hvad der kan ske«, siger Mette Jensen Hayles, som havde et misbrug i tre år. 

Hun har været ude af det i nu fire år. 

»Min historie er ikke unik. De ligger på stribe på leverafdelingerne. Og de har brug for en stemme, fordi de er udsatte og syge. Og fordi alkoholisme er en sygdom, der ikke tages alvorligt, selv om vi bor i et land, hvor vi drikker meget. Man skal virkelig selv holde godt fast i behandlingssystemet. Da jeg blev udskrevet, sagde kommunen f.eks. til mig, at jeg kunne komme og puste i et alkoholmeter tre gange om ugen for at bevise over for mig selv og andre, at jeg var ædru. Det var den hjælp, der var«, husker hun og fortsætter:

»Derudover håber jeg, at historien i min bog vil hjælpe med til, at de pårørende forstår, hvor vigtigt netværket er. Hvis min familie var gået, da jeg sagde, de skulle lade mig være, var jeg død i dag«, konstaterer hun.

Mette Jensen Hayles er 40 år og uddannet journalist og lægesekretær. Lige nu læser hun til cand.public. på Syddansk Universitet.

Find bogen her

Tilføj til ønskeliste

Nogle dage elsker hun mig mest

Redaktionen anbefaler: