Læs artiklen
Frøken Jensens kogebog

9 beviser på at Frøken Jensen var mere end blot en kogekone

9 beviser på at Frøken Jensen var mere end blot en kogekone

Vejen til status som køkkenikon var brolagt med både englandseventyr og økonomisk optur for kvinden bag Frøken Jensens kogebog. Her får du historien om hvordan en forældreløs pige fra Randers blev Danmarks bedst sælgende kogebogsforfatter - nogensinde.

1) Forældreløs
Frøken Jensen blev født som Kristine Marie Jensen. Hun blev forældreløs i en ung alder, da hendes forældre - vognmandsparret Christen og Petrine Jensen fra Randers - tidligt døde fra hende og hendes to brødre. Faderen i 1862, da Kristine Marie Jensen var fire år; moderen tre år senere.

2) Københavnerjyde
Kristine Marie Jensen voksede op hos sin bedstemor og rejste efter sin konfirmation til København, hvor hun tog et kursus på Natalie Zahles Husholdningsskole.

3) Eventyrer
Hun opholdt sig omkring 1890 i England. Præcis hvorfor er uvist - det kan have været i forbindelse med hendes brors ansættelse som handelsrejsende for et engelsk firma, eller det kan have været gennem kontakter fra Zahle-tiden, da det i den tid var ganske normalt for danske piger at få ansættelse i engelske hjem. Uanset forklaringen kan det antages at det er her, hun har stiftet så godt bekendtskab med det engelske køkken og Five O'Clock Tea, at hun mange år senere som succesfuld kogebogsforfatter kunne udgive en kogebog til det danske folk med de sofistikerede, engelske traditioner for muffins, scones og sandwiches.

4) Trofast husbestyrerinde

I 1891 blev Kristine Marie Jensen ansat som husbestyrerinde i Jørgen C. Melchiors hjem. Han var skolebestyrer for en borger- og realskole med 600 elever i Nørregade i København. Han havde fem børn, og frøken Jensen blev ansat, fordi hans kone var død i barselsseng i 1890.

5) Frøken for livet
Kristine Marie Jensen giftede sig aldrig, men helligede sit liv til arbejde. Hun forblev således Frøken Jensen hele livet - lige som hun blev hos familien Melchior til sin død.

6) Travl kogebogsforfatter
Trods det store arbejdspres i Melchior-familien samlede Frøken Jensen i 1901 alle sine opskrifter og fik udgivet bogen Frøken Jensens Kogebog på Gyldendal – den blev hurtigt et standardværk i de danske køkkener og udkom i 27 oplag alene i Frøken Jensens levetid. Kogebogen er siden blevet en af de bedst sælgende bøger herhjemme nogensinde med over en million solgte eksemplarer.

7) Anmelderrost
Dagbladet Politiken skrev i 1916: »Der findes næppe det hjem i Danmark, uanset dets litterære eller politiske farve, hvor ikke Frøken Jensen har sin sikre plads. Mange forlovelser er indgået og mange ægteskaber stiftet i tillid til Frøken Jensen. Omvendt er der mange hjem, som kunne have undgået meget splid og tvedragt, hvis husmoderen i tide havde vidst at tilegne sig Frøken Jensens anskuelser og føre dem ind i det daglige liv.«

8) Madskribent
Frøken Jensen blev efter sin kogebogssucces fast madskribent i ugebladet Ude & Hjemme, og hun udgav flere kogebøger frem til sin død, bl.a. en syltebog, Five o’Clock Tea og Svampe på 100 måder.

9) Velgører
Melchiors skole fik økonomiske problemer og måtte lukke i 1908, men Frøken Jensen valgte at blive hos familien. Da hun pga. sine kogebøger nu tjente mange penge, bidrog hun til den almindelige husførelse, og hun betalte også for den yngste søns, Lauritz Melchiors’, sangeruddannelse. Hun opnåede ikke at opleve hans store gennembrud og internationale succes som sanger, som kom ganske kort tid efter hendes død i 1932.

Find jubilæumsgaven af Frøken Jensens kogebog her:

Redaktionen anbefaler: