Læs artiklen

Hvorfor brænder chili? 4 spørgsmål – og svar – om smagssansen

Hvorfor brænder chili? 4 spørgsmål – og svar – om smagssansen

Bogen SÅDAN SMAGER BØRN  af Mikael Schneider og Eva Rymann beskriver, hvordan vi mennesker, og især børn, smager, fordi smag i relation til sundhed, kræsenhed, måltider og livet som sådan fylder enormt meget i vores og børnenes hverdag. Smagen har medvirket til at udvikle os til det klogeste dyr på kloden og giver os mulighed for at opleve et af menneskedyrets højeste ønsker: nydelse. Her får du svar på fire spørgsmål om det at smage.

1. Hvornår begyndte vi at smage?
For 1,9 mio. år siden begyndte mennesket at bruge ild. Det var en revolution for menneskets udvikling og ændrede vores forhold til mad og smag. Når maden kunne tilberedes, blev stivelsen fra planter, f.eks. rodfrugter, mere tilgængelig som energi til kroppen. Det samme gjaldt kødets proteiner, som under tilberedning ændrer form og nedbrydes, så kroppen kan optage dem. Næringsstoffer og kalorier frigives; bakterier dræbes, så infektioner forhindres, og maden holder længere; og vi skal bruge mindre tid og færre kræfter på at tygge. Og ikke mindst slippes aromastoffer løs, så maden dufter og smager af mere.

2. Hvorfor brænder chili?
Vi siger, at chili brænder og gør os varme. Det skyldes, at det, der gør en chili stærk, er stoffet capsaicin, som binder til varmefølsomme receptorer på den trigeminale nerves udløbere i munden og narrer dem til at tro, at det er varmt. De fleste folk kommer derfor også til at svede og blive blussende varme især i ansigtet, selv om kropstemperaturen som sådan ikke stiger. Meget stærke chilier kan give folk kvalme, åndenød og ringen for ørerne.

Find bogen nu:

3. Hvad er en grundsmag?
En grundsmag er en smag i sig selv, som mennesket er i stand til at opfatte med smagssansen og skelne fra andre grundsmage. Grundsmage er unikke smage, der ikke kan skabes ved at blande andre smage.

De fem grundsmage er sødt, surt, bittert salt og umami.

4. Kan man smage alle grundsmage på hele tungen?
Du har måske set et kort over tungen, som viser, at vi smager bittert bagerst på tungen og sødt forrest. Men kortet er en gammel myte, der opstod tilbage i 1942, da en forsker fejlfortolkede et studie fra 1901. Vi kan faktisk smage alle grundsmage på alle dele af tungen, såvel som andre steder i munden og svælget. Hvis du har mod på det, kan du selv tjekke efter ved at slikke på en citron med forskellige dele af tungen. Den skal nok smage surt.

Redaktionen anbefaler: