• Anden Verdenskrig 
    De største helte, de værste skurke, ofre, efterladte, små historier og store linjer. Vi har samlet den bedste litteratur om Anden Verdenskrig her på siden.

Krigens omkostninger - dokumenteret af Sven Arvid Birkeland"En modstandsmand, Helge Hansen, fortæller mig:

Jeg havde en fransk fangekammerat i Neuengamme. Han var gravør og lavede et par cigaretrør til mig. De er nu i museet dernede; jeg synes, de hører til dér. Han indgraverede sit og mit navn og sit fangenummer. Jeg delte mine Røde Kors-pakker med ham. Vi kunne ikke snakke sammen, men så fandt vi på at synge forskellige sange for hinanden. Jeg sang ‘Giv mig dit hjerte, Maria’ og andre sange. Han sang franske sange. Det var vores kontakt. Det var helt åndssvagt at stå og synge eller nynne, men det var den måde, vi kommunikerede på, for jeg talte ikke meget tysk, og han slet ikke.

På et tidspunkt, da vi stod i beskyttelsesrummet, gav han mig et lille, meget slidt kors med Jesus på. „Det skal du have, for så kommer du hjem, det er din amulet.“ Jeg tænkte ikke videre over det på det tidspunkt, men tog imod det."

Læs videre i uddraget fra Sven Arvid Birkeland: I KAMP FOR DANMARKLæseprøve fra Sven Arvid Birkelands Sænket af tyskerne

"Andreasen var maskinmester i den danske handelsflåde i 1939. Han fortæller:

Ved krigsudbruddet lå jeg med et dansk tankskib i Chile. Skibet blev sat i brand ved sabotage. Jeg nåede op fra maskinrummet og sprang i vandet, hvorfra jeg så flere kammerater som levende fakler oppe på dækket. Resten af krigen sejlede jeg i allieret tjeneste. De første krigsår sejlede jeg med ammunition fra Montréal til England. Det var før, USA kom ind i krigen. Over halvdelen af de skibe, som på det tidspunkt sejlede konvojfart over Atlanten, gik ned. De skibbrudne kammerater måtte ikke samles op, da skibet ved at sagtne farten selv blev udsat for torpedoangreb. Jeg gennemlevede her en periode af meget svær stress, angst og søvnløshed."

Læs videre i uddraget fra Sven Arvid Birkelands SÆNKET AF TYSKERNE

Da krigen var forbi - var den i fuld gang på Bornholm


"Det bankede på yderdøren.
Lyden gik gennem huset og nåede ind til soveværelset, hvor den vækkede installatør Nielsen og hans hustru. Endnu en feriedag var ved at rinde ud, uret nærmede sig midnat torsdag den 5. juli 1945, og selv om himlen var overskyet, og det havde været køligere end dagen før, var luften stadig lun. Og nu lå de to og lyttede til sommermørket, der omgav huset på det sydlige Bornholm.
Det bankede igen.
Og endnu en gang, og efter noget tid, da det ikke lød til at ville stoppe, stod Nielsen ud af sengen og listede hen mod døren. »Hvem der?« spurgte han. »Wasser,« svarede en mandestemme gennem døren."


Læs videre i uddraget fra Jesper Gaarskjærs BORNHOLM BESAT her!

"Fremragende." Weekendavisen om Morten Møllers Børge Houmann-biografiLæseprøve fra Morten Møllers Hvem er Nielsen?

Den ligger bagerst i munden. Blot millimeter fra de truende kindtænder, som med et minimum af kraft kan bryde den tynde glashinde.
Sjældent forlader han sine skiftende tilholdssteder uden dens selskab,
og lige så lille og harmløs den ser ud, lige så stor og endegyldig er dens
virkning.
Kapslen, som kommunisten og modstandslederen Børge Houmann bærer i mundhulen, indeholder kaliumcyanid – i daglig tale bedre kendt som cyankalium. Blot 200 milligram giver det ønskede resultat, og effekten er kort og brutal. Brydes hinden, bevæger stoffet sig
hurtigt rundt i kroppen og hæmmer øjeblikkeligt ilttransporten til cellerne. Hjerne og hjerte påvirkes først, åndedrætsfunktionen blokeres –
døden indtræffer.

Fortsæt læsningen i uddraget fra HVEM ER NIELSEN?.

"Velfortalt og gribende." Berlingske om Kvindernes modstandskamp


Læseprøve fra Anne Dorthe Holms Kvindernes modstandskampDen gamle dame tager telefonen. Rømmer sig først. Svarer derpå med myndig stemme:
»Ulla Kunøe.«
Hun lytter uden mange ord. Bekræfter, at det er hende, der for snart en menneskealder siden fulgte sit nationale sindelag og blev efterretningschef i den sydjyske del af modstandsbevægelsen. Lytter til ønsket om at beskrive sin og andre danske kvinders skæbner i den tid, hvor Tysklands mørke skygge lå over det meste af Europa.
»Og nu leder du efter nogle, som stadig er i live og har lys i pæren?« spørger hun skarpt.


Fortsæt læsningen i uddraget fra KVINDERNES MODSTANDSKAMP her.

Dansker fanget på ØstfrontenLæseprøve fra Jens Bergs Fanget på Østfronten

Tidligt om morgenen den 7. april 1944 blev jeg vækket af geværskud. Havde det bare været kanonskud, ville det nærmest have virket beroligende, for så havde russerne stadig været et stykke væk, og jeg kunne have fortsat uanfægtet mod vest som planlagt. Men geværilden betød, at de måtte være lige i nærheden. Det gav mig ikke meget tid til at handle, og jeg var klar over, at jeg skulle væk, hvis jeg ikke skulle havne i krydsild med russerne.

Fortsæt læsningen i uddraget fra FANGET PÅ ØSTFRONTEN.

Claes Johansen: Finland og den totale krig

Claes Johansen har udvalgt en læseprøve fra 'Finland og den totale krig' - kom med til området nord for Ladoga:

"En eller anden begynder at råbe at kampvognene skyder på os bagfra. De er brudt igennem! Han spærrer øjnene op i angst, en anden mand ser hans forskræmthed, folkene råber til hinanden, og ingen kan standse dem:

– Kampvognene kommer, de er brudt igennem!

Folk begynder at løbe, pløje bagud gennem sneen på ski uden tanke for noget, uden at høre officerernes råb og forbandelser. Panikken breder sig, et kompagni bryder fri af de andre, et artilleribatteri modtager gale ordrer og bryder også fri, men rider tilbage til deres stillinger igen.

Kl. 16.15 er fjenden i stand til at bryde ind i stillingen mellem jernbanen og vejen. Man prøver stadig at få orden på tropperne."


Læs videre i uddraget fra 'Finland og den totale krig'.

Log ind

Få mulighed for at kommentere på bøger.
Brugernavn
Password

Opret profil

Få mulighed for at kommentere på bøger.
Brugernavn
E-mail
Password

Glemt password

Indtast din e-mail, og vi sender dine info.

Slet profil

Indtast din e-mail.
E-mail

Tilmeld nyhedsbrev

Indtast din e-mail-adresse for at tilmelde dig nyhedsbrevet.
E-mail

Forlaget Gyldendal – hvor forfatterne er

Gyldendal.dk

g.dk – Gyldendals internetboghandel
- er nedlagt pr. 1. maj 2013.

Nu er du på forlaget Gyldendals hjemmeside.

Her kan du læse om bøger, se film om litteratur, anmelde og komme i dialog med forfatterne.

Vi håber, at du finder den bog, du leder efter.

Velkommen til!